Tutustumalla aseen huolto- ja hoito-ohjeisiin, parannat aseesi toimivuutta ja vältyt huollon laiminlyönnistä johtuvista vioista ja käyttöhäiriöistä.

Printattava yleiskäyttöohje kaikille aseille. Sisältää myös aseen huoltoa koskevia tietoja.

Turva- ja käyttöohje (PDF)

Printattava yleiskäyttöohje kaikille paintball aseille. Sisältää myös aseen huoltoa koskevia tietoja.

Paintball turva- ja käyttöohje (PDF)

Tästä voit printata aseen ostamiseen tarvittavan lupalapun. Vanhemman allekirjoituksella varustettuna voit ostaa aseita itse ilman vanhempia, vaikka olisit alaikäinen. Lappu kelpaa ProAirsoftin myymälöissä.

Lupalappu (PDF)

Jousitoimisen aseen vikaratkaisutaulukko

Kaasutoimisen aseen vikaratkaisutaulukko

Sähkötoimisen aseen vikaratkaisutaulukko

Huolto

Action Air

Lähtönopeuslaskuri

JOUSITOIMISTEN ASEIDEN VIKARATKAISUTAULUKKO

Ongelma

Vian aiheuttaja

Mahdollinen korjaus

Ase ei jää vireeseen ladattaessa.

Kuula luistin tai rungon välissä tai aseessa on jotain sisältä rikki.

Irrota aseen lipas, vedä luisti tai liikkuvat taakse ja kevyesti koita ravistella asetta. Kuula saattaa pudota aseesta pois. Jos kuula ei putoa/irtoa, toimita ase liikkeeseen korjattavaksi.

Ase jää vireeseen, mutta ei laukea.

Varmistin päällä tai aseen koneistoon on jumittunut kuula.

Poista aseen varmistin ja koita laukaista ase. Jos varmistin on pois eikä ase laukea, vedä luisti tai liikkuvat taakse ja koita ravistella asetta, jotta mahdollinen kuula tulisi pois. Jos kuula ei putoa/irtoa, toimita ase huoltoon.

Ase jää vireeseen ja laukeaa mutta kuula ei tule ulos.

Lipas ei ole paikoillaan kunnolla. Lippaassa ei ole kuulia. Aseen piippu on tukossa. Aseen sisältä on jotain rikki.

Laita lipas kuulineen aseeseen paikoilleen. Puhdista piippu ja laita hop-up pois, jos se on säädettävä. Jos kuula ei tule ulos, toimita ase huoltoon.

Kuula ei lennä suoraan

Piipussa on likaa. Kuulan paino on väärä (liian kevyt tai painava). Kuula on huonolaatuinen/käytetty.

Puhdista piippu. Säädä hop-up jos se on mahdollista. Kokeile eri painoisia kuulia. Älä käytä jo ammuttuja kuulia.

KAASUTOIMISTEN ASEIDEN VIKARATKAISUTAULUKKO

Ongelma

Vian aiheuttaja

Mahdollinen korjaus

Ase ei laukea (aseessa on kaasua ja kuulia).

Varmista että ase on ladattu. Varmista että aseen varmistin ei ole päällä. Kuula luistin tai rungon välissä tai aseessa on jotain sisältä rikki. Aseessa on likaa.

Lataa tai saata ase vireeseen. Poista varmistin. Jos ase on kenttäpurettavissa, pura ase ja poista kuulat tai lika. Öljyä aseen liikkuvat osat silikoniöljyllä. Jos vika ei poistu, toimita ase huoltoon.

Ase laukeaa (ponnekaasu), mutta ei toimi kunnolla.

Aseen lippaassa ei ole tarpeeksi painetta. Ulkolämpötila on alle +15 celciusta. Aseen piipussa tai yleisesti aseessa on likaa. Asetta ei ole öljytty tarpeeksi. Aseella on on ammuttu runsaasti lyhyen ajan sisällä ja ase/lipas on jäähtynyt.

Lisää ponnekaasua lippaaseen ja varmista että lipas ei ole kylmä käteen. Ulkolämpötilan alittaessa +15 celciusta ponnekaasua käyttävät aseet menettävät tehoaan koska kaasu ei pääse laajentumaan ja täten eivät toimi samalla tavalla kuin esim. sisätiloissa. Puhdista tarvittaessa piippu sekä ase. Öljyä liikkuvat osat. Jos ase mennyt kylmäksi suuren ampumamäärn johdosta, anna sen lämmetä rauhassa ja kokeile uudelleen.

Jos vika ei poistu, toimita ase huoltoon.

Ase laukeaa (CO2), mutta ei toimi kunnolla.

Aseen lippaassa ei ole tarpeeksi painetta. Aseen piipussa tai yleisesti aseessa on likaa. Asetta ei ole öljytty tarpeeksi.

Vaihda uusi kapseli. Puhdista tarvittaessa piippu sekä ase. Öljyä liikkuvat osat. Käytä silikonia sisältäviä Co2-kapseleita, jotka voitelevat aseen sisäosat. Jos vika ei poistu, toimita ase huoltoon.

Ase laukeaa ja toimii kunnolla, mutta kuula ei lennä pitkälle.

Lippassa ei ole tarpeeksi painetta. Hop-up ei ole säädetty sopivalle kuulalle. Liian painava kuula. Hop-upissa on huollon jäljiltä silikooniöljyä.

Vaihda kapseli tai lisää ponnekaasua lisää lippaaseen. Säädä hop-up sopivaksi kuulalle, jos se on mahdollista. Varmista oikea kuulan paino. Jos hop-upissa on öljyä, öljyn voi ampua pois. Jos vika ei poistu, toimita ase huoltoon.

SÄHKÖTOIMISTEN ASEIDEN VIKARATKAISUTAULUKKO

Ongelma

Vian aiheuttaja

Mahdollinen korjaus

Ase ei laukea (Akku on kiinni, lippaassa kuulia)

Akku tyhjä. Sulake mennyt. Ase on jumissa tai muuten rikki.

Tarkista akun lataus ja aseen toimivuus toisella akulla. Tarkista sulakkeen kunto toisella sulakkeella. Jos ase on tämän jälkeen jumissa, toimita ase huoltoon.

Ase laukeaa, mutta kuulia ei tule ulos (lipas kiinni, kuulia lippaassa).

Lipas ei ole kunnolla kiinni. Hi-cap lipasta ei ole rullattu. Normaali lipas on jumissa. Piippu on tukossa. Huonolaatuiset kuulat jumissa piipussa tai lippaassa. Aseessa muuta vikaa.

Varmista että lipas on kunnolla kiinni. Hi-cap lipasta täytyy rullata ainakin 30 sekuntia että se toimii kunnolla. Huonolaatuiset kuulat saattavat jäädä lippaisiin kiinni tai piippuun. Piippurassilla saa kuulat pois piipusta. Jos ase ei ammu kuulia tämän jälkeen, toimita ase huoltoon.

Ase laukeaa ja kuulat tulevat ulos, mutta lentävät huonosti.

Hop up ei ole säädetty oikein. Vääränpainoiset kuulat. Huonolaatuiset kuulat. Piipussa likaa.

Tarkista hop-up. Varmista että kuulan paino on sopivaa aseeseesi. Älä käytä huonolaatuisia tai jo ammuttuja kuulia. Puhdista piippu.

Ase jumiutuu kertatulella välillä

Heikko lataus / teho akussa.

Kertatuli vaatii hetkellisesti kovempaa tehoa akulta, joten jos akku on tyhjentymässä tai heikko tehoiltaan, saattaa kertatuli jumiintua. Jumin saa pois laittamalla aseen sarjatulelle. Älä ammu tyhjällä akulla, vaan laita akku lataukseen.


Huolto

Aseen säännöllinen huolto pidentää aseen käyttöikää ja ehkäisee vikojen sekä häiriöiden syntymistä. Koska muovikuula-aseiden tekniikka on yksinkertainen, on niiden huolto myös yksinkertaista johon et tarvitse mitään erikoisempia työkaluja. Ase pinta tulee puhdistaa pyyhkien irtoliat sekä pölyt pois. Vaikeampiin tahroihin voit käyttää mietoa saippualiuosta. Älä käytä liikaa vettä.

Aseen piippu tulee myös puhdistaa aseen mukana tulevan työkalun avulla. Airsoft aseiden öljyäminen puolestaan tapahtuu vain silikooni-öljyllä. Toisin kuin oikeissa aseissa, aseita ei tule uittaa öljyssä. Mitä vähemmän öljyä aseessa käytetään, sitä vähemmän se myös kerää pölyä ja muuta likaa.

Piipun puhdistus

Piipun puhdistusta varten tarvitset yleensä aseen mukana tulevan puhdistuspuikon. Poista aseen lipas ennen piipun puhdistusta. Puhdistuspuikon tylpällä päällä voit poistaa piipusta kuulat kunhan huomioit ettet vahingoita hoppikumia, joka on piipun alkupäässä aseen sisällä. Puhdistuspuikon toinen pää on puolestaan tarkoitettu piipun varsinaiseen puhdistukseen. Tässä päässä on pieni lovi, mistä sujautetaan nukkaamatonta kangasta tai vaikkapa vessapaperista leikattu sopiva liuska läpi. Jos käytät muuta kuin kangasta, huomioi ettei aseen piipun sisälle jää palasia.

Ennenkuin puhdistat piipun, säädä Hop Up pois jos mahdollista ja varmista ettei piipussa ole kuulia. Ujuta puikko puhdistusliinoineen aseen piippuun. Osassa puikoista on pieni merkki, mikä kertoo kuinka pitkälle puikon voi piippuun laittaa. Jos merkkiä ei ole, syötä puikkoa varovasti niin kauan kunnes se ei enää mene syvemmälle. Vedä puikko pois ja vaihda liina/paperi puhtaaseen. Toista niin kauan kun paperiin tai liinaan jää likaa. Puhdistusta voi tehostaa pienellä suihkaisulla silikooniöljyä piipusta sisään.

Aseen öljyäminen

Airsoft aseissa käytettävä öljy on silikooniöljy spraypullossa. Markkinoilla on useampaa laatua silikooniöljyjä, joten on tärkeää varmistaa, että öljy ei sisällä alkoholia tai muita liottavaa/puhdistavaa ainesosaa. Jos aseeseen käyttää alkoholipohjaista voiteluainetta tai vaikkapa CRC-öljyä, kärsivät aseen muovipinnat sekä kumitiivisteet, mikä puolestaan vaurioittaa asetta.

Sähköaseeseen silikoniöljyä kannattaa käyttää harkiten. Aseen ulkopuolisiin liikkuviin osiin voi suihkauttaa vähän öljyä tarpeen mukaan, ei kuitenkaan liikaa ettei ase ala keräämään likaa ja pölyä. Aseen mekaaninen koneisto on kestovoideltu tehtaalla ja täten käyttäjän ei tarvitse siitä huolehtia. Ainoa osa mistä käyttäjän tulee huolehtia on Hop Up kumin voitelu. Hop Up kumi on hyvä silikoonata säännöllisesti, jotta se ei pääse kuivumaan ja täten vaurioittamaan aseen koneistoa. Silikoonattu hoppikumi toimii myös parhaiten säilyttäen kuulien oikean lentoradan ja tarkkuuden.

Hoppikumia ei kuitenkaan tarvitse voidella jatkuvasti vaan esimerkiksi piipun puhdistuksen yhteydessä. Helpoin tapa voidella hoppikumi on joko suihkauttaa pieni suihkaus öljyä suoraan lipas-aukosta sisään tai laittaa ensimmäiseen kuulaan lippaassa silikonia ja ampua kuulat läpi. Sama ohje pätee myös jousi- ja kaasutoimisille aseille.

Jousitoimisen, eli kertaviritteisen aseen öljyäminen on helppoa sillä koneisto on kestovoideltu tehtaalla, joten käyttäjän ei tarvitse siitä huolehtia. Hoppikumin voi voidella yllä mainitulla tavalla.

Kaasutoimisten aseiden öljyäminen voidaan jakaa kahteen eri tapaan riippuen kaasuaseen toiminnasta.

Jos kaasuaseen luisti ei liiku tai ei irtoa ilman työkaluja, tapahtuu aseen öljyäminen pääosin käyttämällä silikoniöljyä sisältäviä huoltokapseleita jos ase on CO2-toiminen. Jos ase puolestaan käyttää ponnekaasua, öljyäminen tapahtuu käyttämällä kaasua missä silikooni on kaasussa mukana. Molemmissa aseissa on kuitenkin suositeltavaa pitää hoppikumi öljyttynä yllä mainitulla tavalla.

Aseet joissa luisti tai lukko liikkuu, vaativat hiukan perusteellisempaa öljyämistä. Ase tulee ensi purkaa osiin jos se on ilman työkaluja mahdollista. Tämän jälkeen aseesta tulee poistaa vanha öljy ja sen keräämä lika. Kun lika ja vanha öljy on poistettu, öljytään kaikki aseen liukupinnat sekä liikkuvat osat kevyesti silikooniöljyllä. Öljyämisessä on huomioitava, että öljyä ei laiteta liikaa koska se kerää nopeammin aseeseen likaa ja pölyä. Kun osat on öljytty, kasaa ase takaisin kokonaisuudeksi ja lataa se muutaman kerran saattamalla luisti tai lukko eteen ja taakse. Tällä varmistat että öljy varmasti leviää kaikkialle.

Kaasuaseiden lippaisiin on hyvä myös laittaa öljyä. Tärkeimmät kohteet ovat kaasun täyttöventtiili sekä iskurin venttiili. CO2 lippaissa suihkaus silikooniöljyä tilan pohjalle mihin kapselit tulevat on myös suositeltavaa.

Piippuun jumittunut kuula

Jos aseen piippuun jää kuula tai kuulia jumiin, lopeta aseen käyttö välittömästi. Jos kyseessä on kaasu tai sähköase, poista aseesta akku, lipas tai kaasu. Tämän jälkeen ota esille useimpien aseiden mukana tullut puhdistuspuikko. Puhdistuspuikon toinen pää on tylppä/viistomainen, minkä tarkoitus on painaa kuula ulos piipusta.

Ennen kuin laitat puikon piippuun, laita aseen Hop Up pois päältä jos se on säädettävä. Tämä helpottaa jumittuneen kuulan poistamista sekä pitää hoppikumin varmemmin ehjänä. Syötä puikko hellästi piipusta sisään pitäen aseen lipaskuilu maata kohden. Kun kohtaat kuulan, koita työntää se kevyesti takaisinpäin kohti lipaskuilua. Jos kuula liikkuu, jatka työntämistä kunnes se putoaa lipaskuilusta pois. Puhdista tämän jälkeen piippu ja varmista että käyttämäsi kuulat eivät ole viallisia. Jos kuula ei lähde kevyesti painamalla tai naputtamalla pois, ota yhteys huoltoon. Kuulan irtoamista voit tehostaa suihkuttamalla silikonia piippuun.

Sulakkeen vaihtaminen sähköaseisiin

Sähköase saattaa yhtäkkiä lopettaa toimintansa ja tällöin yleensä vika on joko akussa tai rikki menneessä sulakkeessa. Sulakkeen tehtävä on suojella mekaanista koneistoa ja täten estää koneistoon mahdollisesti aiheutuva vahinko. Sulake löytyy aseesta useimmiten akkuliittimen läheltä olevasta muovisesta kotelosta. Kotelon alta paljastuu yleensä 15-25A lasiputkisulake. Lasiputkisulakkeen rikkoutumisen näkee helposti silmällä, sillä jos lasin sisällä oleva lanka on keskeltä palanut poikki, on sulake rikki ja täten vaihdettava. Tarkemman tiedon sulakkeen sijainnista sekä sen sulaketyypistä löydät aseen mukana tulleesta ohjekirjasta. Jos ase ei sulakkeen vaihdonkaan jälkeen toimi ja akkussa on varmasti riittävästi virtaa, ota yhteyttä huoltoon.


Action Air

Action Air tai AIPSC on kaasutoimisilla pistooleilla tapahtuvaa kilpailullista ammuntaa. Ruuti-esikuvansa mukaisesti lajissa ammutaan pisteitä aikaa vastaan. Laji on Suomessa vasta muutaman vuoden ollut Suomen Ampumaurheiluliiton virallisesti hyväksymä kilpalaji. Maailmalla laji on huomattavasti suositumpi, etenkin Aasiassa.

Ruuti-IPSC verrattuna ammunta on huomattavasti nopeampaa, koska aseiden rekyyli on minimaalinen oikeisiin aseisiin nähden. Koska aseiden teho on myös huomattavasti heikompi johtuen kevyestä ammuksesta sekä ponnekaasusta, ovat etäisyydet myös lyhyemmät. Koska etäisyydet ovat lyhyemmät, myös taulujen koot ovat huomattavasti pienempiä kuin ruutipuolen vastaavat. Ampumaetäisyydet Action Airissa ovat muutamasta metristä reiluun kymmeneen metriin.

Mitä tarvitset harrastuksen aloittamiseen?

Harrastuksen aloittamikseksi ei tarvitse uhrata tuhansia euroa vaan alkuun pääsee jo tavallisella Blow Back toiminolla varustetulla kaasupistoolilla. Tärkeimmät varusteet aseen sekä lippaiden lisäksi ovat suojalasit sekä asevyö, eli rigi. Asevyössä on tärkeintä että vyö on tukeva, lipaskotelot pysyvät paikoillaan ja kotelo peittää liipaisinkaaren kokonaan. Useimmilla airsoftia harrastavilla onkin entuudestaan jo jonkinlainen kotelo+vyö kombinaatio. Ruutipuolen harrastajien ruutipuolen varusteet ovat lähes aina täysin yhteensopivia replikapuolen kanssa.

Aseen oston yhteydessä kannattaa hankkia myös huoltotarvikkeita. Huoltotarvikkeista tärkeimmät ovat silikooniöljy sekä puhdistuspuikko, mikä puolestaan tulee suurimmassa osassa aseen mukana. Silikooniöljyä käytetään action air aseissa aseöljyn sijasta sen vuoksi, että tämä ei aiheuta aseen muovi ja kumiosille vauroita. Muita hyviä hankintoja ovat varaosat ja niistä etenkin lippaanhuulet, jotka tuppaavat kulumaan ahkerassa käytössä.

Yleistä kaikista aseista

Ase kannattaa valita mielummin sillä perustein mikä tuntuu käteen toimivalta, kuin mikä vaikuttaa tai näyttää hyvältä kuvissa. Ainoa kriteeri aseelle on, että siitä löytyy vähintään yksi toimiva varmistin. Aseluokka, eli divisioona, rajaa sitten tarkemmin muut ominaisuudet. Aseen täytyy myös olla GBB, eli luistin täytyy liikkua ja pesään täytyy nähdä tarvittaessa, jotta ase voidaan todeta suorituksen jälkeen turvalliseksi kotelointia varten. Maruin pistoolit ovat tunnettuja erinomaisesta laadusta ja hyvistä ominaisuuksista. Tämän takia ei ole ihme, että suuri osa radoilla näkyvistä pistooleista on Marui tekemiä.

Aluksi yksi ase riittää, mutta kokenut harrastaja ostaa heti kaksi samanlaista pistoolia, koska toinen toimii vara-aseena tai treeniaseena. Kahden aseen ostamisessa säästää myös yhden lippaan hinnan. Lippaita toki kannattaa ostaa samantien muutama varastoon, koska useimmissa divisioonissa tarvitaan vähintään 3 lipasta osion suorittamiseen loppuun.

Aseissa käytettävä kuula, sekä ponnekaasu kannattaa myös valita huolella. Kuulalle paras paino on 0,25g - 0,28g riippuen mitä luokkaa ampuu. Liian kevyt kuula ei välttämättä lävistä pahvitaulua enää 10 metrin päästä. Kaasun kanssa puolestaan täytyy olla tarkkana ampuuko metalliluistilla varustetulla aseella vai muoviluistisella aseella. Jos aseesta löytyy metallinen luisti, täytyy kaasun olla myös voimakkaampaa jotta luisti liikkuu luotettavasti. Myös CO2 voi käyttää, kunhan huomioi että pistoolin teho ei ylitä säätöjen määräämää 2 joulen rajaa. CO2 toimii myös paremmin kylmässä sekä ulkona.

Aseiden huolto tapahtuu samalla tavalla kuin ruutipuolen aseiden, mutta öljynä sekä puhdistusaineena on käytettävä kemikaalia, joka ei syövytä kumia tai muovia. Silikooniöljy käy sekä aseen puhdistukseen että voiteluun vallan mainiosti.

Divisioonista löydät lisää infoa sääntökirjasta, mutta olemme tähän näppärästi koonneet pääkohdat jokaisesta luokasta. Sääntökirjan puolestaan löydät täältä: http://www.ipsc.org/pdf/RulesAir.pdf

Production Divisioona

Production divisioona on yksinkertaisuutensa vuoksi ehkä helpoiten lähestyttävin. Tämä on myös Suomessa suosituin luokka ruutipuolella. Myös SRA, eli Sovelletun Reserviläis Ammunan peruskalustoa ovat production, eli tuotantoaseet. Tarkempi lista hyväksytyistä aseista löytyy osoitteesta: http://www.ipsc.org/rules/proddiv.php .

Aseen täytyy Action Airissa ulkoisesti muistuttaa ruutipuolen esikuvaansa. Kuten myös ruutipuolella, asetta ei saa virittää tai muokata mitenkään. Tähtäimet voi vaihtaa kuitenkin itselleen enemmän soveltuviksi, sekä aseen kahvaan saa kiinnittää tartuntateippiä. Lippaaseen saa lipastaa maksimissaan 15 kuulaa lipasta kohden.

Jos ase on kaksitoiminen, eli siitä löytyy ulkoinen iskuri joka laukeaa aina kun liipaisinta painetaan, täytyy ensimmäinen laukaus suorittaa aina iskuri alhaalla. Aseen iskuri täytyy saattaa alas turvallisimmalla mahdollisella tavalla. Esim. SP-01 Shadowssa turvallisin tapa on ensin virittää ase, ottaa lipas irti, päästää iskuri eteen ja laittaa lipas takaisin kiinni.

Suosituimmat aseet ovat Glock 17/22, Beretta M92, Sig 226, CZ SP-01 Shadow, HK USP, Springfield XDM.

Classic Divisioona

Classic divisioonassa käy vain M1911 tyyliset aseet. (Huom! Hi-Capat tai muut "2011"-aseet eivät käy!) Luokka pohjautuu IPSC alkuajoille, jolloin käytännössä muita kilpailuun soveltuvia aseita ei ollut. Nykyään luokka on hiukan muuttunut alkuajoistaan.

Aseeksi käy parhaiten MEU tai Kimber tyypin M1911 aseet. Lippaiden täytyy olla ohuita ns. single stack lippaita ja lippaaseen saa laittaa maksimissaan 10 kuulaa per lipas. Kannattaa siis hankkia vähintään 5-6 lipasta aseen mukana tulleen lisäksi tätä divisioonaa varten.

Aseita saa lähes rajattomasti virittää ja muokata, kunhan aseen ulkoinen olemus ei muutu M1911-sarjan aseille ominaisista tuntomerkeistä. Aseen päälle ei saa laittaa optiikkaa, mutta esimerkiksi rautatähtäimet voi vaihtaa kuidullisiin helpottamaan tähtäystä.

Standard Divisioona

Standard divisioona on suosituin luokka puolestaan Action Airin puolella. Toisin kuten production luokassa, tässä luokassa asetta saa tuunata ja säätää niin paljon kuin haluaa, kunhan se lopulta mahtuu mittalaatikkoon jonka mitat ovat 150 x 225 x 45 (-0 +1)mm. Ainoa rajoitus muokkaamiselle on, että aseen tähtäimet eivät saa olla optiset, eli esimerkiksi punapistetähtäin ei käy. Tyypillisin muokkaus on ns. magwell, eli lipaskuilun laajentaja, joka helpottaa lippaan vaihtamista. Lippaisiin saa laittaa maksimissan 18 kuulaa per lipas.

Tyypillisin ase tässä luokassa on joko Hi-Capa 5.1 ja 4.3 aseet. Myös viritettyjä Glockeja käytetään!

Open Divisioona

Open divisioona, eli avoin luokka. Kuten ruutipuolellakin, open on ns. kuninkuusluokka. Koska luokka on nimensä mukaisesti avoin, tarkoittaa se aseen kohdalla sitä, että asetta saa tuunata ihan miten haluaa. Punapistetähtäin on yleisin muokkaus mitä käytetään. Myös erilaiset painot, latausvivut sekä peukalolepuuttajat ovat sallittuja. Ainoa ehto on että aseesta löytyy yksi toimiva varmistin ja lippaan maksimipituus ei ylitä 16cm. Lippaisiin saa laittaa 28 kuulaa per lipas.

Kuten standard luokassa, myös open luokassa hallitsee Hi-Capa pistoolit. Tässäkin luokassa myös Glock on suosittu.

Miten harrastuksen alkuun?

Jos kiinnostus heräsi, harrastamaan pääsee yksinkertaisesti hankkimalla yllä mainitut varusteet, jonka jälkeen voit paukutella vaikkapa autotallissa. Kilpailuja varten täytyy kuitenkin olla käytynä turvallisen ampujan kurssi, joita järjestävät ampumaseurat. Action Airiin pelkästään keskittyviä kursseja on myös saatavilla niille, jotka eivät halua ruutipuolta ampua. Turvallisen ampujan statuksen lisäksi sinun tarvitsee kuulua ampumaseuraan ja omata kilpailuun tarvittava lisenssi, jonka saat helposti Suomen Ampumaurheiluliitolta.

Lisää infoa järjestettävistä kursseista, lisää lajista sekä kisoista löydät Action Air Finlandin nettisivuilla http://actionairfinland.weebly.com